sveika mokykla

Vasaris sveikatingumo mėnuo! Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijos bendruomenė pasitiko 2023 m. Vasario mėnesį su sveikatingumo iššūkiais! Įgyvendintas pirmasis iššūkis "Saldintą gėrimą keičiu į vandenį!". Ir maži ir dideli gardino vandenį vaisiais ir daržovėmis, nešėsi į mokyklą savo gražiąsias gertuves ir nepamiršo gerti daug vandens!


SVEIKATIADOS IŠŠŪKIS „UŽKANDŽIŲ FIESTA“ 
 
Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijos mokiniai ir mokytojai įvykdė respublikinio „Sveikatiados“ projekto iššūkį „Užkandžių fiesta“, kurios metu  sužinojo, kokie užkandžiai itin svarbūs ir yra palankūs, kokią naudą teikia riešutai, o taip pat kartu su tėveliais gamino sveikatai palankius užkandžius.  Džiaugiamės „Sveikatiados“ organizatorių įvertinimais ir kviečiame sveikatą tausoti kartu. 
 
{html5video width=[0] height=[0] controls=[1] autoplay=[0] preload=[auto] poster_visibility=[0] loop=[1] video_mp4=[http://adamkausgimnazija.lt/images/stories/sveika_mokykla/2021/2021-06-04/video-output-E627CEC5-C4F0-416E-B404-089B13A1ADBE.MOV]}

2021 m. gegužės 18 d. Nacionalinio sveikatą stiprinančių mokyklų tinklo ir aktyvių mokyklų veiklos koordinavimo komisijos  nutarimu, mūsų įstaigai buvo pratęstas sveikatą stiprinančios mokyklos statusas.  Džiaugiamės suteiktu statusu ir kviečiame gimnazijos bendruomenę aktyviai jungtis prie sveikatinimo veiklų.

GIMNAZIJOS MOKINIAI PRIĖMĖ „SVEIKATIADOS“  IŠŠŪKĮ PUSRYČIAI MADINGA

 

Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijos mokiniai aktyviai dalyvauja sveikatinimo projektuose. Šį kartą gimnazijos pradinukai priėmė „Sveikatiados“ iššūkį PUSRYČIAI MADINGA ir kviečia visą Gimnazijos  bendruomenę prisijungti prie šios akcijos. 

{html5video width=[0] height=[0] controls=[1] autoplay=[0] preload=[auto] poster_visibility=[0] loop=[1] video_mp4=[http://adamkausgimnazija.lt/images/stories/sveika_mokykla/video/Pusryciai_madinga.mp4]}

„PIETŲ KOVOSE“ Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijos pradinukai 

 

Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijos mokiniai, mokinių tėveliai bei mokytojai priėmė „Sveikatiados“ iššūkį „PIETŲ KOVOS“. Palaikome mokinius ir linkime jiems sėkmės konkurse. 

{html5video width=[0] height=[0] controls=[1] autoplay=[0] preload=[auto] poster_visibility=[0] loop=[1] video_mp4=[http://adamkausgimnazija.lt/images/stories/sveika_mokykla/video/Pietus2.mp4]}

 
Pamoka "Žolinčių akademijoje"
Netradicinėje pasaulio pažinimo pamokoje 3a klasės mokiniai susitiko su „Žolinčių akademijos“ viceprezidentu, sveikatinimo veiklos „Mariaus žolelės“ įkūrėju Mariumi Lasinsku. Žolininkas labai įdomiai pasakojo mokiniams apie vaistažoles (mėtą, ramunėlę, liepą, gaurometį, medetką, pušį, dilgėlę, kiaulpienę, melisą, šeivamedį, raudonėlį ir kt.), padainavo sutartinę, gerinančią virškinimą ir atsakė į klausimą apie tai, kokius vaistinius augalus geriausia rinkti žiemą. Vaikams buvo smalsu sužinoti svarbiausias žolininko taisykles: prieš einant žoliauti reikia teigiamai nusiteikti (padainuoti, pagroti, pasimelsti); prieš skinant žolę dera padėkoti gamtai, kad ją užaugino, ir rinkti tik tiek, kiek reikia; keliaujant namo bent keletą šiukšlių iš pievos ar pamiškės paėmus išnešti. Trečiokai sužinojo, kad pagrindinis sveikatos šaltinis – meilė tėčiui, mamai, savo šeimai bei pagarba savo gimtinei. Po netradicinės pamokos mokinukai išskubėjo ieškoti vaistinių augalų, kuriuos geriausiai rinkti žiemą. Sėkmės stiprinant savo ir artimųjų sveikatą!
Birutė Krapauskienė

 

{html5video width=[0] height=[0] controls=[1] autoplay=[0] preload=[auto] poster_visibility=[0] loop=[1] video_mp4=[http://adamkausgimnazija.lt/images/stories/sveika_mokykla/2021/46701700_233216928412867_5146224867986088980_n.mp4]}   Kviečiame mėgautis vasariu kartu! 

 

{html5video width=[0] height=[0] controls=[1] autoplay=[0] preload=[auto] poster_visibility=[0] loop=[1] video_mp4=[http://adamkausgimnazija.lt/images/stories/Naujienos/2021/2021-01-21C/2021-01-21C.mp4]}    Garsiausias antikinės Graikijos gydytojas Hipokratas yra pasakęs: "Visas tavo maistas turi būti tavo vaistas!" Taigi skatiname vieni kitus sveikai maitintis ne tik mokykloje, bet ir už jos ribų - savo namuose. Gimnazijos priešmokyklinio ir pradinio ugdymo mokiniai, tėveliai, mokytojai priėmė iššūkį sveikatiados konkurse "Pusryčiai madinga": gamino sveikuoliškus pusryčius, užkandžius bei kitus patiekalus, pasidalino patirtimi ir išbandytais receptais. Kviečiame apsilankyti sveikatiados faceebok tinklapyje ir "like" paspaudimu palaikyti mus. Nuoroda: https://fb.watch/38keWtGAFP/

 

 

 


ORO JOGA

 

       Oro Joga - tai harmoninga mankšta, kurios metu ne tik stiprinamas kūnas, bet ir pasikraunama energijos. Oro jogos metu derinamos tradicinės jogos pozos su pilateso pratimais ir fizine veikla ore.

Prezidento Valdo Adamkaus gimazijos mokiniai atliko smagią mankštą su specialiomis juostomis, lavino koncentraciją, gerino laikyseną, savijautą ir nuotaiką. Vaikai atliko apšilimą visoms raumenų grupėms, mokėsi kvėpavimo pratimų, jogos pozicijų bei teisingo atsipalaidavimo. Smagu, kad vaikai turi galimybes išmėginti netradicines sporto šakas gimnazijoje.

4 kl. mokytoja Birutė Krapauskienė ir oro jogos mokytoja Greta Balandytė.

 

Trumpos pertraukėlės – padeda susikaupti ir jaustis geriau!

 

Paradoksalu, bet dėmesio koncentracija gali būti susijusi su judėjimu pamokų metu! Mokslas kalba, kad norėdami geriau koncentruoti dėmesį ir atlikti darbus, paleisti įtampą bei neleisti savo kūnui aptingti ir suglebti – naudinga daryti trumpas fizines pertraukėles pamokų metu, kai klasės užduotys ilgos ir nejudrios. Mokiniai buvo susipažino ir buvo pakviesti esant poreikiui, kartu su mokytoju, praktikuoti du pratimus, kurie padeda suaktyvinti kraujotaką, deguonies patekimą į smegenis ir lavina dėmesio koncentraciją, padeda sumažinti įtampą.

Pirmasis pratimas tai – sąmoningi judesiai, trumpi fiziniai pratimai siekiant išjudinti sąnarius, atpalaiduoti pečių juostą.

Antrasis pratimas – „Taping‘as (tapšnojimas)“, jo metu baksnojame savo kūną ir perduodame smegenims signalus, jas įnervuojame, kad suaktyvėtų visa organizmo veikla, gautume daugiau deguonies į reikiamas kūno dalis.

Smagu, kad klasės noriai dalinasi patirtimi ir naudoja paprastas priemones, kad pailsėtų ir gerintu gebėjimus efektyviau dirbti.

JUDRIOSIOS PERTRAUKOS MAŽIESIEMS

 

       Fizinis aktyvumas skatina vaikų motorikos vystymąsi, stimuliuoja organizmo augimą, gerina protinį ir fizinį darbingumą, stiprina sveikatą. Fiziškai aktyvus gyvenimo būdas, sportavimas laisvalaikiu yra žinomi kaip fizinį pajėgumą, savijautą gerinantys ir sveikatą stiprinantys veiksniai.               Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijos mokiniai skatinami būti aktyviais ne tik per kūno kultūros pamokas, bet ir pertraukų metu. Aktyvios pertraukos padeda puikiai atsipalaiduoti po pamokos klasėje ir sušilti, kai už lango nešviečia saulutė. Judesys nupiešia šypsenas vaikų veiduose laughing

BŪKIME AKTYVŪS!

JUDĖKIME GRYNAME ORE !

 

       Mūsų siekiamybė, kad vaikai atrastų fizinio aktyvumo suteikiamą džiaugsmą. Kiekvienas turime suprasti, koks judėjimas mums patinka labiausiai, tada pasieksime didžiausią naudą, tiek mūsų fizinei, tiek psichinei sveikatai.

       Prezidento Valdo Adamkaus mokiniai skatinami aktyviai sportuoti lauke ir pasidžiaugti grynu oru. Gimnazijos sporto aikštynuose daug erdvės sportiniams žaidimams, kardio treniruotėms ar sportui su treniruokliais. Mokiniai pamėgo ir netradicinį aktyvų, komandinį  žaidimą – Žolės riedulį. Šis žaidimas skatina bendradarbiavimą, vieningumą ir lyderystę. Tad griebkime lazdą, kamuoliuką ir Pirmyn laughing

 Judėjimas - sveikata

 
Prezidento Valdo Adamkaus mokiniai puikiai žino, kad judėjimas - sveikata. Fizinio aktyvumo veiklomis mokiniai skatinami užsiimti ne tik judriųjų pertraukų metu, bet ir aktyviai leisdami laiką po pamokų. Tam puikiai tinka tiek atnaujintos gimnazijos vidaus erdvės, tiek sporto aikštynai, tiek žaliosios zonos. 

 

 

ŠOKIS ĮKVEPIA DIENAI

 

     Šokis įkvėpia vaikus puikiai dienai laughing Šokdami mes taip pat esame fiziškai aktyvūs. O bet koks fizinis aktyvumas teikia visapusišką naudą mūsų sveikatai. Programa ,,Just dance’’ puiki priemonė vaikams pailsėti, atsipalaiduoti ir linksmai pajudėti, kartu su mėgstamais herojais ir puikia muzika. Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijos mokiniai prisijungė šokio judesiu ir džiaugėsi puikia nuotaika likusią dienos dalį. Pašokime kartu laughing

  

 

 

INFORMACIJA DĖL KORONAVIRUSO

REKOMENDACIJOS IZOLIAVIMOSI LAIKOTARPIUI ASMENIMS, TURĖJUSIEMS RIZIKĄ UŽSIKRĖSTI NAUJUOJU KORONAVIRUSU (COVID-19)

Naujojo koronaviruso sukelta liga (COVID-19)

KAS YRA NAUJASIS KORONA-VIRUSAS (2019-NcOv)?

 

„MAITINKIS SVEIKAI – GYVENK LINKSMAI“

       Maisto piramidė – paprastas būdas parodyti, koks turėtų būti mūsų racionas, porcijų dydis ir proporcijos tai ir yra – subalansuota, sveika mityba, kuri pabrėžia maisto produktų įvairovę, maistinių medžiagų, vitaminų, mineralų kiekį.

       Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijos mokiniai nuosekliai aiškinosi Maisto piramidės lygmenis ir kartu su visuomenės sveikatos priežiūros specialiste kūrė spalvingas sveikos mitybos piramides.

 

„ŠVARIOS RANKYTĖS – APSAUGA NUO UŽKREČIAMŲ LIGŲ“

 

       Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) pažymi, kad per nešvarias rankas plinta apie 80 proc. visų užkrečiamųjų ligų. Rankų plovimas yra vienas iš paprasčiausių būdų pašalinti nuo jų užkrečiamųjų ligų sukėlėjus ir yra labai svarbi daugelio užkrečiamųjų ligų profilaktikos priemonė. Plaunant rankas muilu nuo jų pašalinama 95 proc. žmogui patogeninių mikroorganizmų. Kad rankos būtų švarios, reikia tik vandens, muilo gabalėlio ir 20 sekundžių laiko. Tai gali apsaugoti nuo daugelio užkrečiamųjų ligų – virusų, sukeliančių viršutinių kvėpavimo takų ligas, gripo, virusinio hepatito A, žarnyno infekcijų.

       Kartu su visuomenės sveikatos priežiūros specialiste Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijos pradinių klasių mokinukai prisiminė visus rankų plovimo žingsnius, atliko bandymą su ultravioletine lempa ir stebėjo, kaip bakterijos greitai plinta vienu rankos paspaudimu. Supratome - jei rankytės atrodo švarios, tai dar nereiškia, kad ant jų negyvena ligų sukėlėjai.

 

Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijos pirmokai ir trečiokai priima „Sveikatiados“ iššūkį - SALDINTĄ GĖRIMĄ KEIČIU VANDENIU. Kartu su visuomenės sveikatos priežiūros specialiste mokiniai aiškinosi, kodėl vanduo yra stebuklinga medžiaga, kiek vandens reikia išgerti kasdien, kodėl reikia vandenį taupyti. Padiskutavus ir pasitikrinus žinias, prieita prie smagiausios dalies: paskaninę vandenį vaisiais, degustuodami visi bandė atspėti, kuo vanduo pagardintas. Mūsų šūkis - CUKRAUS NE TIK NEVALGYK, BET IR NEGERK!

{html5video width=[0] height=[0] controls=[1] autoplay=[0] preload=[auto] poster_visibility=[0] loop=[1] video_mp4=[http://adamkausgimnazija.lt/images/videos/mokykla/saldinta_gerima_keiciu_i_vandeni.mp4]}

 

Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijoje kovo 7 dieną vyko tęstiniai sveikos mitybos mokymai. Į svečius su dar gausesnėmis pajėgomis sugrįžo „LOBESITY“ – Lietuvos antsvorio ir nutukimo prevencijos asociacijos komanda. Su gimnazijos aštuntokais (8a ir 8b klasėmis) lektoriai dirbo 2 pamokas, su tikslu formuoti teigiamus sveikatai palankios mitybos įpročius. Buvo siekiama paskatinti mokinius kritiškai įvertinti savo maisto (sveiko ir nesveiko) vartojimą, suteikti jiems reikalingas žinias, kurios paskatintų įgyvendinti gyvenimo būdo pokyčius. Lektorių paskaitos buvo išties netradicinės, šiuolaikiškos ir įtraukiančios. Mokiniai buvo aktyviai įtraukiami, o aktyviausieji apdovanoti skaniomis dovanėlėmis.

🏐 Mokymus organizuoja Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras.
🏐 Mokymus vedė Lobesity - Lietuvos antsvorio ir nutukimo prevencijos asociacija komanda:
👉 gydytoja dietologė, Lietuvos dietologų asociacijos prezidentė dr. Rūta Petereit,
👉 LSU doktorantė, sertifikuota Nirvana fitness instruktorė Laura Tumynaitė,
👉 sveikos gyvensenos ugdymo specialistas Artiomas Šabajevas,

🏐 sveikatos ugdymo veiklų koordinatorė dr. Gintarė Šabajevienė

Kadangi mokymai tęstiniai, specialistai pakartotinai sugrįš pagilinti mokinių žinių po mėnesio!
🏐 DĖKOJAME lektorių komandai už įkvėpiančias ir įtraukiančias paskaitas! :)

 

UGDYMO (-SI) PROCESAS LAUKO ERDVĖSE
 
Laukas yra atvira, šviežio oro kupina erdvė, kurioje vaikučiai stiprina savo imunitetą, grūdinasi. Vaikų imuninės sistemos palaiko kontaktą su žeme, gėlėmis, vandeniu ir tai ne tik stiprina jų gerą savijautą ir sveikatą, bet ir teikia begalinį džiaugsmą.
Priešmokyklinė ugdymo grupė "Bitutės".

Informacija dėl tymų profilaktikos.

Tėvelių dėmesiui !!!

Didėjant susirgimų tymais protrūkiui Kauno apskrityje, skatiname būti sąmoningais ir skiepyti savo atžalas, o jei reikia – skiepytis ir patiems.

Skiepai – efektyviausia priemonė, siekiant apsisaugoti nuo tymų. Vadovaujantis PSO rekomendacijomis, tik pasiekus ir išlaikant visoje šalyje ir kiekvienoje savivaldybėje aukštas, kai paskiepijama ne mažiau kaip 95 proc. vaikų, skiepijimų apimtis nuo šios ligos, galima išvengti tymų atvejų atsiradimo ir spartaus išplitimo.

Kad susidarytų ilgalaikis imunitetas ir imuninės atminties mechanizmai, tymų vakciną būtina įskiepyti bent du kartus.

Lietuvoje nuo tymų pradėta skiepyti 1964 metais viena vakcinos doze. 1988 m. pridėta antroji tymų vakcinos dozė.

Vaikai, pagal šiuo metu galiojantį Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių, turėtų būti paskiepyti dviem tymų, raudonukės ir epideminio parotito (MMR) vakcinos dozėmis 15-16 mėn. ir 6-7 metų amžiaus. Šie skiepijimai vykdomi Valstybės biudžeto lėšomis, tai yra už skiepijimą mokėti nereikia. Vaikams, kurie dėl įvairių priežasčių nebuvo paskiepyti, sudaromi individualūs skiepijimo planai, atsižvelgiant į skiepijamo asmens amžių ir skiepijimo indikacijas, nurodytas imuninio vaistinio preparato charakteristikų santraukoje.

Suaugusiesiems rekomenduojama įsivertinti savo skiepijimų ar sirgimo būklę. Neskiepytiems, skiepytiems tik viena vakcinos doze ar tymais nesirgusiems asmenims rekomenduojama savo lėšomis pasiskiepyti viena MMR vakcinos doze. MMR vakcina rekomenduojama pasiskiepyti mamoms, jeigu planuojamas šeimos pagausėjimas, siekiant apsaugoti būsimą naujagimį. Tačiau nėščiųjų skiepyti MMR vakcina negalima ir paskiepytoms moterims rekomenduojama 1 mėnesį saugotis nėštumo.

* Skiepytiems tik viena tymų vakcinos doze bei asmenims, nežinantiems ar sirgę tymais, rekomenduojama įsivertinti savo specifinį imunitetą prieš tymus, t.y. atlikti kraujo ėminio serologinį tyrimą dėl tymų IgG antikūnų kiekio nustatymo.

 

Prengė

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie sveikatos apsaugos ministerijos

Kauno departamento Užkrečiamųjų ligų vldymo skyriaus specialistai

2019-03-25

MOKYKLOS MAŽIAUSIUOSIEJI IR DAR VIENAS IŠŠŪKIS

 

Priešmokyklinio ugdymo grupės „Bitutės“ vaikai kalendorinį pavasarį pasitiko priimdami dar vieną "Sveikatiados“ iššūkį – „400 g. daržovių ir vaisių kasdien". Prašome visų palaikymo 🙂
Pedagogė - Greta Balandytė.

 

Priešmokyklinės "Bitučių" grupės ugdytiniai priėmė pirmąjį šių metų "Sveikatiados" iššūkį - grūdiniai produktai yra sveikatai palankios mitybos pagrindas. Konkurso metu mus vertina facebook draugai, o galutinį sprendimą dėl laimėtojų, atsižvelgdama į facebook draugų balsus, priima ,,Sveikatiados" komisija, todėl labai prašome palaikymo. Mūsų numeriukas 204.

Priešmokyklinio ugdymo pedagogė Greta Balandytė.

 

Gruodžio mėnuo prieš BAKTERIJAS ir už ŠVARIAS RANKYTES

2018 m. Gruodžio mėnesį Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijos pradinių klasių mokiniai ruošėsi prieš gripo sezoną ir mokėsi kaip taisyklingai plauti rankas. Mokinukai paklausė linksmų dainelių, analizavo kiekvieną svarbų rankyčių plovimo žingsnį, išsiaiškino, kur bakterijų yra daugiausia. Kartu su visuomenės sveikatos specialiste Simona Smilgevičiūte ieškojo bakterijų šaltinių su ultravioletine lempa.

MANKŠTINKIMĖS SVEIKAI

 

Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijos pradinių klasių mokinukai stiprino savo širdis ir šildė raumenukus. Kartu su visuomenės sveikatos priežiūros specialiste vaikai atliko viso kūno tempimo pratimus, o tada ėmėsi linksmų mankštelių. Fizinis aktyvumas – tai veiksnys, kuris formuoja žmogaus organizmą ir jo funkcijas. Jis ugdo ir stiprina visas organizmo sistemas. Žmogui fizinis aktyvumas reikalingas lygiai tiek pat, kiek maistas ir oras. Tai ypač svarbu vaikams, kurie intensyviai auga. J Po mankštelės puikiomis nuotaikomis ir susikaupę, mokinukai kibo į mokslus.

 

{html5video width=[0] height=[0] controls=[0] autoplay=[1] preload=[auto] poster_visibility=[0] loop=[1] video_mp4=[http://adamkausgimnazija.lt/images/videos/mokykla/pasirengimas_gripui_2019.mp4]}

 

2018 metų gegužės 3 dieną, Prezidento Valdo Adamkaus gimnaziją aplankė dr. gydytoja dietologė Rūta Petereit, Lietuvos dietologų draugijos prezidentė, Lietuvos antsvorio ir nutukimo prevencijos asociacijos "Lobesity" prezidentė ir Artiomas Šabajevas, sveikatos elgsenos treneris, Lietuvos antsvorio ir nutukimo prevencijos asociacijos "Lobesity" bendras steigėjas ir valdybos narys. Specialistai vedė seminarą 7-8 klasių mokiniams, apie „Sveikatai palankią mitybą“.

Seminaro tikslai: Įtraukti moksleivius į sveiko gyvenimo būdo mokymąsi, supažindinant su visavertės mitybos bei reguliaraus ir priimtino fizinio aktyvumo būdais ir įtaka pasiekimams, sėkmei, pasitenkinimui gyvenimu, sveikatai.

Buvo siekiama paskatinti mokinius kritiškai įvertinti savo maisto (sveiko ir nesveiko) vartojimą bei fizinio aktyvumo (neaktyvumo) įpročius, suteikti jiems reikalingas žinias ir priemones, kurios padėtų įgyvendinti gyvenimo būdo pokyčius.

Taip pat vaikai, buvo supažindinti su sveikatą žalojančio elgesio (badavimo, dietų, netinkamo fizinio krūvio, nesaikingo papildų, psichoaktyvių medžiagų vartojimo) pasekmėmis.  Mokiniai buvo aktyviai įtraukiami, o aktyviausieji apdovanoti maistinguoju jogurtu.

Mes - virtuvės šefai!

 

    Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijoje darbingas šurmulys. Besiritanti Kauno miesto moksleivių sveikatai palankių patiekalų gaminimo konkurso „Mes - šefai“ banga plūstelėjo pro šios įstaigos duris.  Konkursui, kurį organizuoja Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras, gimnazijos septintokai  ruošėsi iš anksto - įkvėpti kūrybingų mokytojų mokiniai ruošė net tris sveikatai palankius patiekalus (pusryčiams, pietums ir vakarienei), gilinosi į sveikos gyvensenos ypatumus, domėjosi sveikos mitybos principais, lavinosi gebėjimą dirbti komandoje.

    Už triūsą mokiniai buvo apdovanoti. Šį ketvirtadienį į gimnaziją atvyko profesionalių šefų komanda. Netradicinė pamoka su tikrais virtuvės profesionalais    Ramūnu  Samulėnu  ir Joana Supravičiūte mokiniams paliko neišdildomą  įspūdį. Virtuvės šefai vedė edukaciją ir drauge su mokiniais pagamino sveikatai palankų patiekalą. Ir nors daugelis mokinių prieš pamoką teigė, kad nemėgsta žuvies, drauge pagamintas patiekalas buvo ne tik tausojantis sveikatą, bet ir labai skanus. Virtuvės profesionalai mielai bendravo su gimnazistais, supažindino su virėjo bei  konditerio specialybių ypatumais, diskutavo sveikos mitybos bei gyvensenos klausimais.  

    Paklausti, kokie maisto produktai tausoja sveikatą,  Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijos mokiniai tikrai žino ne vieną atsakymą. Gimnazijoje ne tik vyksta sveikatos stiprinimo renginiai, organizuojami projektai, į kuriuos gausiai įsitraukia gimnazistai,   gimnazija priklauso Lietuvos sveikatą stiprinančių mokyklų tinklui, aktyviai dalyvauja projekto „Sveikatiada“ veiklose. Praeitą savaitę šios klasės mokinių komanda tapo viena iš konkurso „Sveikatiados iššūkis - pieno kokteilis“ nugalėtojų.  Mokiniai džiaugiasi, bet neatsipalaiduoja - jau greitai laukia dar vienas - finalinis šio projekto renginys.

Vanduo -  gyvybės šaltinis

        Kovo 22- oji yra minima pasaulinė vandens diena. Kai gimstame, vanduo sudaro daugiau kaip 90 proc. mūsų kūno. Augant ir bręstant vandens organizme mažėja. Sulaukus 70 metų organizme lieka tik apie 60 proc. vandens. Taigi, mūsų sveikata tiesiogiai priklauso nuo to, kokį vandenį ir kiek geriame. Deja, pastaruoju metu vietoj vandens įpratome gerti gazuotus, dirbtiniais saldikliais „pagardintus” gėrimus, mėgautis kava, egzotiškomis arbatomis. Nebemokame gerti vandens, būtent vandens, o ne jį pakeičiančių skysčių.

         Norėdami prisiminti, vandens svarbą gyvybei, žmogui ir žemei visuomenės sveikatos priežiūros specialistė kartu su gimnazijos penktokais ir šeštokais kūrė stendus Pasaulinei vandens dienai paminėti. Taip pat komandose buvo kuriamos idėjos – kaip galime taupyti vandenį, kokiais būdais galėtume paskatinti daugiau vandens išgerti suaugusiuosius, kas nutiktų jei negertume vandens.

Konkursas „ Mes – šefai“

Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras kvietė mokyklinio ugdymo įstaigų 7-10 klasių mokinius burtis į komandas ir dalyvauti konkurse „Mes – šefai“. Konkurso tikslas stiprinti mokinių sveikos mitybos įgūdžius, formuoti sveikos gyvensenos principus, įtraukiant moksleivius į patiekalų gaminimo procesą ugdymo įstaigoje. Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijoje konkursui atstovavo 7 b klasės mokiniai, kurie kartu su technologijų mokytoja J. Čėsniene, gamino tris patiekalus- pusryčiams, pietums ir vakarienei. Patiekalai buvo gardūs ir maistingi!

Sveiki!
Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijos 2b klasės mokinukai dalinasi trimis gardžiausiais patiekalų receptais! Vaikučiai susivieniję su tėveliais paruošė skanučius ir energijos suteikiančius užkandžius :) skanaus! 
 

{html5video width=[0] height=[0] controls=[0] autoplay=[1] preload=[auto] poster_visibility=[0] loop=[1] video_mp4=[http://adamkausgimnazija.lt/images/videos/mokykla/gripas2018.mp4]}

KAIP SAUGIAI VAŽIUOTI AUTOBUSU

Prezidento Valdo Adamkaus mokinukai iš peties pasidarbavo ir sukūrė ne vieną fizinio aktyvumo piramidę, skirtą „Sveikatiados“ konkursui.

Pirmiausiai išsiaiškinome visas fizinio aktyvumo piramidės sritis. Su gimnazijos pirmokėliais ir antrokais diskutavome kas įtakoja mūsų visuomenės mažėjantį fizinį aktyvumą. Atlikome mankštelę, pasimokėme pratimų tinkančių rytinei mankštai, bei kaip juos atlikti teisingai. Sužinoję apie fizinio aktyvumo naudą ir išsiaiškinę didžiausią šių laikų visuomenės problemą, kibome į darbus :)

Mūsų ketvirtokai užduočiai pradėjo ruoštis jau namie, o susitikę mokykloje pradėjome gaminti spalvingąją piramidę. Pagal rastą informaciją leidiniuose aptarėme, kokios fizinio aktyvumo sritys žiniasklaidoje vaizduojamos dažniausiai, o kurios sritys yra apleistos. Kad nepamirštume fizinio aktyvumo piramidės sužaidėme labai linksmą žaidimą - „atspėk, koki fizinį užsiėmimą aš vaizduoju?“. Visi vaidinome ir spėliojome, o tada ėmėmės darbo ir sukūrėme Fizinio aktyvumo piramidę.

Kauno miesto aplinkotyros centras ir Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras organizavo konkursą „AIDS: geriau žinoti“, skirtą Pasaulinei AIDS dienai paminėti, kuris vyko 2017 m. gruodžio 1 dieną  Kauno Martyno Mažvydo progimnazijoje. Tad buvo suburta 5 mokinių komanda – gimnaziją atstovavo 5 b klasės mokiniai. Linksmieji „Adamkiečiai“ dalyvavo „Raudonojo kaspino juostelės“ akcijoje, grūmėsi protmūšyje „AIDS: geriau žinoti!“, bei pristatė programą „AIDS: geriau žinoti“.   

       Renginys buvo informatyvus ir įtraukiantis. Dalyvavo 19 komandų, 5-12 klasių mokiniai. Vaikus padrąsino ir palydėjo į sceną psichologė Simona Lenickienė, kuri padėjo įgyvendinti pasirodymo idėją.  Susumavus konkurso dalyvių rezultatus, pagal amžiaus grupę, mūsų „Adamkiečiai“ iškovojo 2-ąją vietą. Mokiniai labai džiaugėsi, buvo apdovanoti ir pasveikinti renginio svečių.  

 

Priartėjome prie maisto gaminimo konkurso „Valgau skaniai-gyvenu sveikai“ pabaigos. Konkursas vyko nuo 2017 m. spalio 2 d. ir tęsėsi iki 2017 m. gruodžio 1 d. Į konkursą susibūrė didelė „Adamkiečių komanda“. Konkurso laikotarpiu vaikai susipažino su pagrindinėmis sveikos mitybos taisyklėmis ir principais, išsiaiškino vitaminų reikšmę augančiam vaiko organizmui. Vaikai kartu su technologijų mokytoja J. Čėsniene gamino Sveikus patiekalus, kuriuos vėliau visi kartu ragavo. Tad konkurso dėka dalyviai drąsiai gali teigti: „Valgau skaniai - gyvenu sveikai“ ir tai ne tik šūkis - tai tikrų tikriausia tiesa!​

{html5video width=[0] height=[0] controls=[0] autoplay=[1] preload=[auto] poster_visibility=[0] loop=[1] video_mp4=[http://adamkausgimnazija.lt/images/videos/mokykla/valgau_skaniai.mp4]}

GRŪDINIŲ PRODUKTŲ IŠŠŪKIS

Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijos darbštuoliai drąsiai priima Sveikatiados - GRŪDINIŲ PRODUKTŲ IŠŠŪKĮ!  Kimbame į darbą, jungiam orkaitę ir gaminame gardžiuosius „Sveikuoliukus“. Tai puikūs sausainėliai, pagaminti iš avižinių dribsnių - o paskaninimui pridėjome - saulėgrąžų, pistacijų ir džiovintų vaisių. Puiki atmaina - beverčiams saldumynams, o juk artėjant žiemai, taip norisi pasmaližiauti :) už didžiulę pagalbą dėkojame technologijų mokytojai - Jolantai Čėsnienei.

 

SVEIKATIADOS DARŽOVIŲ IR VAISIŲ IŠŠŪKIS  

     Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijos mokiniai sėkmingai prisijungė prie „Sveikatiados daržovių ir vaisių iššūkio“! Vaikai linksmai svėrė vaisius ir daržoves, dalijosi jais su draugais ir ragavo suneštas gėrybes.

 

 

 

 

Sveika gyvensena šiandien - galimybės ir perspektyvos

  

 

Kauno miesto ugdymo įstaigų 3-12 klasių konferencijoje „Sveika gyvensena šiandien - galimybės ir perspektyvos" Smiltė ir Goda pristatė klasės projektą „Kas saldu - tai gardu, o kas raudona - tai gražu".

 

 

 

 

SVEIKOS MITYBOS MĖNUO

 

 

 

 

     Sparčiai kintanti maisto pramonė, gausėjanti maisto produktų pasiūla ir įtaigi reklama ypač veikia jaunų žmonių mitybos įpročius. Taupydami laiką ir nesuvokdami nesveikos mitybos pasekmių sveikatai, jie vis dažniau renkasi greitai pagaminamą maistą, daug riebalų ir druskos turinčius užkandžius, geria gėrimus su dirbtiniais saldikliais.

     Labai svarbu skatinti vaikus sveikai maitintis, formuoti sveikos mitybos įpročius nuo vaikystės.   Mityba yra vienas svarbiausių gyvensenos veiksnių, veikiančių sveikatą. Ligų profilaktikai svarbu ne tik vartoti saugų maistą, bet ir išmanyti sveikos mitybos pagrindus. Didelę reikšmę teisingai mitybai turi šeimos tradicijos, vaiko mitybos įgūdžių formavimas nuo gimimo. Visavertis ir įvairus maistas gali užtikrinti, kad organizmas gaus būtinųjų maisto medžiagų. Jei jų trūksta arba per daug, atsiranda organizmo funkcijų sutrikimų, formuojasi maisto medžiagos stokos arba pertekliaus sukeliama patologija.

     Tad visą spalio mėnesį bus organizuojami užsiėmimai apie sveiką mitybą t.y. sveikos mitybos principai, maistinių medžiagų klasifikacija, sveikos mitybos piramidė. Vaikai bus skatinami dalyvauti Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro organizuojamuose sveikos mitybos konkursuose.

 

 

 

 

 

Pamokos kartu su tėveliais

 

 

 

 

 

Spalio 17 d. rytą 2a klasės mokiniams pirma pamoka prasidėjo  netradiciškai.  Justas su tėčiu pravedė sveikatos pamokėlę „Sveiki dantys - sveikas aš! “

Justo tėtis yra odontologas, jis  papasakojo vaikams apie sveikų dantukų higieną, kaip reikia juos prižiūrėti ir teisingai pasirinkti šepetėlį, kiek kartų valyti dantis. Justas parodė kaip taisyklingai reikia valyti dantukus . 
Pamokos pabaigoje vaikai džiaugėsi  mažomis dovanėlėmis.
 

KONKURSAS „ VALGAU SKANIAI – GYVENU SVEIKAI“

Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras, atsižvelgdamas į prastėjančius mokinių mitybos įpročius, įgyvendina sveikos mitybos ir nutukimo prevencijos programą „Sveika mityba mokyklose“ bei suorganizavo maisto gaminimo konkursą, skirtą Kauno miesto mokyklinio ugdymo įstaigoms „Valgau skaniai – gyvenu sveikai“. Mūsų gimnazijos visuomenės sveikatos priežiūros specialistė ir technologijų mokytoja Jolanta Čėsnienė prisijungė prie konkurso su 6b klasės mokiniais. Konkursas startavo 2017 m. spalio 2 d. ir tęsis iki 2017 m. gruodžio 1 d. Pradėjome nuo vertingų daržovių sulčių, o pratęsime organizmui naudingais ir sveikais patiekalais. 

 

 

 

 

Pasaulinė psichikos sveikatos diena „Pasižadėjimai sau“

 

 

   

Spalio 10 dieną minima pasaulinė psichikos sveikatos diena. Šiai dienai paminėti, psichologės ir mokinių taryba Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijos mokytojus, mokinius ir kitus gimnazijos darbuotojus kvietė prisiminti, kad ir savo psichine sveikata reikia pasirūpinti.

Tam šiais metais buvo vykdoma akcija „Pasižadėjimai sau“. Akcijos metu, gimnazijos bendruomenės nariai buvo kviečiami parašyti tai, ką kiekvienas ketina pradėti daryti, ar daryti dažniau, kad išsaugotų savo psichikos sveikatą. Šie pasižadėjimai buvo surinkti ir užkonservuoti (kad nepasentų) stiklainyje.

Kiekvienas mokytojas ryta ant savo durų rado lapelius, kuriuose buvo atspausdinti sąmoningo dėmesingumo pratimai. Šie pratimai, dėl to, kad trunka neilgai, nereikalauja didelių pastangų  ir yra veiksmingi, yra greitai populiarėjantis būdas pasirūpinti savo psichikos sveikata. Sąmoningo dėmesingumo pratimus buvo skatinami atlikti mokytojai kartu su savo ugdytiniais ir taip netradiciškai, tačiau tausojant savo psichiką paminėti pasaulinę dieną.

Pailsėti nuo pamokų pertraukų metu gimnazistai buvo kviečiami atsipalaiduoti ir šiek tiek nurimti jau į tradicija tampantį „relaksacijos kambarį“. Šis „kambarys“ šiais metais buvo įsikūręs aktų salės scenoje. Jaukumą ir ramybę užtikrino scenoje pakabintos užuolaidos. Šiame kambaryje, tvyrančioje prieblandoje ir klausantis įvairių gamtos garsų, mokiniai galėjo pabandyti atsipalaiduoti ir atgauti ramybę. Kambarys nebuvo vienintelis tą dieną siūlomas atsipalaidavimo būdas.

Kas mėgsta kiek aktyvesnį poilsį, pertraukų po antros ir trečios pamokos metu, galėjo išbandyti jogos pratimus. Nors pratimai skirti pradedantiesiems, tačiau ne visi buvo įkandami. Teko gerokai pavargti juos atliekant. Jogos pratimus intensyviai bandė mūsų gimnazijos mažieji „jogai“ – pirmokai.

Pasaulinė psichikos diena metuose viena, ir ji primena, kad reikia atkreipti dėmesį į asmens psichinę sveikatą, bei parodyti įvairius būdus, kaip nededant daug pastangų, galima kokybiškai atsipalaiduoti po dienos darbų ir taip kasdien pasirūpinti savo psichine sveikata.

 

 

 

 

Valgė valgė košę vaikai atsilošę

 

 

 

         Šią vaikišką dainelę pradinukai prisiminė Pasaulinės košės dienos (spalio 10 d.) proga. Ši diena prasidėjo ne tik sočiais pusryčiais – avižų koše – bet ir pokalbiu apie sveikus ir maistingus patiekalus. Mokinukai atliko įvairias užduotėles, piešė pusryčių lėkštę, kupiną skanios košės, žiūrėjo reportažus, kaip Košės diena minima kitose mokyklose, ir, žinoma, neužmiršo padėkoti virėjoms už gardžius pusryčius. Tikimės, kad košė bus mėgstamiausias kiekvieno vaiko sveikų pusryčių patiekalas.

  

 

AKCIJA  „APIBĖK MOKYKLĄ“   

 

  Šiandieniniai mokiniai daug laiko praleidžia sėdėdami prie televizoriaus ir kompiuterio ekranų, į ugdymo įstaigą dažnai atvežami automobiliais. Vaikai, nepatirdami judėjimo džiaugsmo ir negalėdami psichologiškai „išsikrauti“, tampa pasyvūs, prastėja imlumas informacijai,   sunku susikaupti pamokų metu. Sumažėja jų atsparumas ligoms, susilpnėja raumenys ir raiščių sistema, formuojasi nenormali laikysena. Nejudėjimas – tai šiuolaikinių vaikų sveikatos rykštė.

     Todėl gimnazija jau antrus metus iš eilės prisideda prie akcijos „Apibėk mokyklą“, kurios iniciatoriai – Sveikatos ligų ir mokymo centras.  Į aktyvias fizines veiklas šiemet įsitraukė ne tik pradinių klasių mokiniai ir mokytojai, bet ir vyresnieji gimnazistai.   Akcijos metu kasdien mokiniai išeina į lauką ir 15 minučių bėga aplink savo mokyklą (1,5 km).  Bėgimas lavina motorinius įgūdžius, fizines ypatybes (vikrumą, greitumą, ištvermę, jėgą). Bėgant suaktyvėja raumenų, kvėpavimo, kraujotakos sistemos, medžiagų apykaita. Bėgiodamas vaikas įgyja bendravimo patirties ir susipažįsta su aplinka, gerėja emocinė savijauta.

     Prezidento Valdo Adamkaus mokiniai išbėgę į lauką, džiaugėsi saule, spinduliavo energija, puikia nuotaika, o šypsenos išliko ir likusią dienos dalį. Džiaugiamės galėdami prisijungti prie akcijos ir tikimės, kad ji paskatins didėjantį vaikų fizinį aktyvumą ir laisvalaikiu.

     Akcija gimnazijoje prasidėjo rugsėjo 26 dieną ir truks 2 savaites.

 

 

 

Projektas „Augink daržą“

 

Jau trečius metus iš eilės „Sveikatiada“ pakvietė „auginti daržą“. Prie šaunios iniciatyvos prisideda ir gimnazijos mokytojai, ir mokiniai. Pirmieji savo želdinukais suskubo pasidalinti 7a klasės mokiniai su savo mokytoja Indre Šlajūte.  1b klasės mokinukai, vadovaujami mokytojos Genės Balčaitienės, taip pat nenusileido išmone ir pavasario vitaminų karalienę pipirnę užaugino tiesiog kiaušinio lukštuose. Darbus pateikė ir eko darželius išaugino ir 2a, 2b, 4a klasės mokiniai. Nekantriai laukiame ir kitų klasių darbų.

 

 {html5video width=[0] height=[0] controls=[0] autoplay=[1] preload=[auto] poster_visibility=[0] loop=[1] video_mp4=[http://adamkausgimnazija.lt/images/videos/mokykla/auginu_darza.mp4]}

 

„Sveikatiados“ šauniausios klasės konkursas“   

 

Štai ir pasibaigė „Sveikatiados šauniausios klasės konkurso“ I etapas. Džiaugiamės mokinių kartu su tėveliais sukurtais nuostabiais filmukais ir nieko nelaukdami skubame pasidžiaugti nauju etapu - „Mano klasės sveikiausias patiekalas“. Pirmuoju konkursiniu darbu ir skubame pasidalinti. 

Žiūrėti >>>

Sveikatiados šauniausios klasės konkurso I-asis etapas „Mano šeimos mankšta!"

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=ZI0rsgTwjuk

https://www.youtube.com/watch?v=TuJdBwSZnnQ

Gimnazijos pradinukai dalyvauja programoje "Sveiki dantys - misija įmanoma", kurią pasiūlė Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras kartu su VšĮ Sveikų dantų mokykla.  Šia programa siekiama suformuoti teisingus vaikų dantų valymo įgūdžius. Dantukų valymo įgūdžių vaikus  moko visuomenės sveikatos specialistė Daiva Jokubauskienė.

{html5video width=[0] height=[0] controls=[1] autoplay=[0] preload=[auto] poster_visibility=[0] loop=[1] video_mp4=[http://adamkausgimnazija.lt/images/videos/mokykla/sveiki_dantys.mp4]}

ŠVARUS VANDUO - GYVYBĖS ŠALTINIS 

Kovo 22 d. minima Pasaulinė Vandens diena. Vanduo – pagrindinis gyvybės šaltinis Žemėje. Be vandens neišgyventų nei gyvūnai, nei augalai, nei žmogus. Žmogus be maisto gali išgyventi apie mėnesį, o be vandens vos keletą dienų. Šia proga mūsų gimnazijoje buvo organizuotas piešinių konkursas „Švarus vanduo – gyvybės šaltinis“, kuriame dalyvavo 1-2 klasių mokiniai.

Su mokiniais aptarta, kaip žmonės naudoja vandenį, kaip turėtų taupyti šiuos išteklius. Jie paprašyti pagalvoti apie vandens panaudojimo galimybes ne tik savo namuose, bet įvairiose žmonių veiklos srityse:

Mokinių supratimas apie vandens reikalingumą atsiskleidė piešiniuose Atrinkti mokinių darbai su mintimi, jog be vandens Žemėje nebūtų gyvybės. Mūsų pasaulis negalėtų egzistuoti be vandens.

 Už labiausiai patinkantį piešinį galite balsuoti iki kovo 31 dienos gimnazijos facebook paskyroje. ​    

 

Sveika mityba sportuojantiems

Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijos  2017 02 20– 03 06 dienomis vyko integruotos kūno kultūros  ir technologijų pamokos tema: ,, Sveika mityba sportuojantiems“.  Bendradarbiaudami mokiniai sportavo,  gamino sveiką maistą, degustavo jį, aptarė sveiko maisto naudą organizmui. Mokiniai suprato, kad mityba yra neatsiejama sporto dalis, kadangi ji neatsiejama nuo gerų rezultatų, organizmo atsistatymo po sunkių treniruočių, energijos kiekio ir ištvermės, o netaisyklingai maitinantis galima netgi pakenkti organizmui. Tikimės, kad edukacinės veiklos padės mokiniams augti sveikesniems ir žvalesniems, o įgytas žinias mokiniai paskleis aplinkiniams.  

 

Augame sveiki

Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijoje nuo 2017-02-20 iki  2017-03-06  6 klasės mokiniams pertraukų metu buvo rodomi pratimai, skirti išmokti taisyklingai „apšilti“, paruošti organizmą dideliam fiziniam krūviui, sportinei veiklai. Mokiniai noriai dalyvavo užsiėmime, įgijo naujų žinių, kurios, tikimės, padės augti sveikiems. 

  

EDUKACINĖ KNYGELĖ VAIKAMS - GIMNAZISTŲ KŪRYBINIS DARBAS

Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijos mokinių mokomosios bendrovės ECBooks mokinių komanda, vadovaujama mokytojos J.Čėsnienės sukūrė ir pagamino edukacinę  knygelę vaikams. Ji ypatinga tuo, kad lavina vaikų loginio mąstymo, kūrybiškumo bei žinių pritaikymo įgūdžius. Ši knygelė supažindina vaikus su gydytojo profesijomis, be to  tai gidas karjeros planavimui, kuris  gali būti pradėtas  dar pradinėse klasėse (ar net anksčiau). Piešinių autorius – III gimn. klasės mokinys Rupertas Čėsna.

   

Mankštiada – ,,Vasaris – sveikatingumo mėnuo“

Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijoje nuo 2017-02-20 iki  2017-03-06  6 klasės mokiniams pertraukų metu buvo rodomi pratimai, skirti išmokti taisyklingai „apšilti“, paruošti organizmą dideliam fiziniam krūviui, sportinei veiklai. Mokiniai noriai dalyvavo užsiėmime, įgijo naujų žinių, kurios, tikimės, padės augti sveikiems. 

 

Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijos lauko sporto aikštyne 2017 metų sausio – vasario mėnesiais pradinių klasių mokiniai žaidė sportinius žaidimus, atliko sveikatinančias mankštas, rungtyniavo. Užsiėmimų metu buvo organizuotos edukacijos apie tai, kodėl sveika valgyti vaisius, kokie vitaminai gyvena juose. Mokiniai užrištomis akimis nustatinėjo vaisių rūšis. Gimnazijos pedagogai supažindino mokinius su arbatos ir vandens naudingomis savybėmis, pratino vartoti daugiau vandens.

Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijos 1-5  klasių mokiniai  grūdinosi baseine,    stiprino kūną tam tikrais fiziniais pratimais, diskutavo, kiek fizinis aktyvumas svarbus siekiant augti sveikiems. Pasibaigus fizinėms veikloms  mokiniai stiprinosi sveikais maisto produktais:   dribsniais su pienu, daržovėmis, vaisiais, išklausė paskaitos apie sveiką mitybą kurios metu įvardino pagrindinius sveikos mitybos principus:

Saikingumą. Net ir būtina maisto medžiaga, jeigu jos vartojama per daug, yra kenksminga sveikatai.

Įvairumą. Reikia valgyti kuo įvairesnį maistą, nes su maistu organizmas gauna apie 40 įvairiausių maistinių medžiagų.

Subalansuotumą. Mitybos subalansavimas – tai tinkamas baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų, mineralinių medžiagų santykis.

Taigi sveikas maistas turėtų būti subalansuotas, tinkamai apdorotas, natūralus, ekologiškas ir šviežias.

Mokiniai išskyrė sveikos mitybos taisykles:

  1. Valgyti kuo įvairesnį maistą.
  2. Išlaikyti normalų kūno svorį.
  3. Pasirinkti maistą, turintį mažai riebalų, ypač sočiųjų riebiųjų rūgščių, ir cholesterolio.
  4. Kuo daugiau valgyti įvairių daržovių, vaisių, uogų ir grūdinių produktų.
  5. Kuo mažiau vartoti cukraus ir saldumynų.
  6. Kuo mažiau vartoti valgomosios druskos.

 

2017 m. vasario 20 d.  gimnazistų komanda Kauno Gedimino sporto ir sveikatinimo  dalyvavo projekto „Vasaris – Olimpinis mėnuo“ 3X3 krepšinio turnyre, kuriame laimėjo 2 vietą.

 

Norime būti saugūs

2017-02-23 mūsų gimnazijoje buvo organizuojama paskaita „Saugi elgsena eismo aplinkoje“ 11-12 kl. mokiniams. Šią paskaitą mūsų mokykloje pravedė Kauno apskrities VPK Kelių policijos valdybos vyriausioji specialistė Rosita Henriot  ir profesionalios vairuotojų mokyklos ARV- AUTO Vairavimo mokyklos direktorius Valdas Šlepikas. Paskaitos metu buvo nagrinėjamos šios temos:

  • Pagarba kitiems eismo dalyviams ir atsakomybė elgiantis eismo aplinkoje, remiantis asmeniniu pavyzdžiu ir patirtimi, skatinant saugaus eismo prevenciją.
  • Eismo aplinka ir eismo dalyviai. Saugaus eismo modelių kūrimas. Avaringumo statistika ir priežastys.
  • Fizikinių dėsningumų įtaka eismo saugumui.
  • Aplinkos apsauga: tarša išmetamosiomis dujomis, poveikis sveikatai. Aplinką saugančios transporto priemonės (elekromobiliai).
  • Atsakomybė už elgesį eismo aplinkoje, pareigos bei nuobaudos už kelių eismo taisyklių pažeidimus. Lyginamoji statistika.
  • Techninės ir inžinerinės priemonės eismo dalyvių pažeidžiamumui mažinti.

Vasaris-sveikatingumo mėnuo

Visą mėnesį gimnazijoje vyksta įvairūs sveikatinimo renginiai, skirti mokinių sveikatos tausojimo kompetencijos ugdyti. Šį kartą vasario 19 d. priešmokyklinio ugdymo grupių "Bitutės " ir "Smalsiukai " vaikai diskutavo  apie sveiką gyvenseną, mitybą ir sporto naudą žmogaus organizmui. Šauniausia užduotėlė mažiesiems buvo vaisių ragavimas užrištomis akimis, bandant įminti vaisiaus pavadinimą, skonį ir jo savybes. Edukacija  nespėjo prailgti, o vaikai įgijo naujų žinių ir patirčių.

Mokomės visi kartu

2017 m. vasario 8 d. gimnazijos bendruomenei buvo pristatytas pranešimas apie pagalbos teikimą asmeniškai pasitelkiant viešumą. Psichologės aptarė teigiamus ir neigiamus pagalbos teikimo aspektus, siekiant, kad nenukentėtų nei fizinė, nei dvasinė mokinių sveikata. Plačiau apie tai galima paskaityti pateikiamame pranešime...

Skaityti>>>>

Faktai mokytojams

      

Apie rimtus dalykus smagiai

Vasario 8 d. gimnazijoje vyko teorinis - praktinis užsiėmimas 6 kl. mokiniams  „Alkoholio vartojimo prevencija". Naudojant specialius akinukus kiekvienas mokinys galėjo pajausti, kaip jaučiasi alkoholio vartojęs  žmogus. Mokiniai varžėsi komandose, atsakinėjo į teiginius, diskutavo, aptarė potyrius. Renginio metu buvo išsiaiškinta alkoholio daroma žala žmogui.

  

Mokomės būti sveiki

Vasario 3 d. Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijoje vyko teorinis - praktinis užsiėmimas su 1a kl. mokiniais. Tema: "Gripo profilaktika ir rankų higiena".  Diskutuota apie gripą, kaip juo užsikrečiama, kokių pagrindinių taisyklių reikia laikytis, kodėl svarbi rankų ir nosies  higiena. Mokinukai mokėsi taisyklingai plauti rankas, specialios lempos pagalba pasitikrino, ar pavyko jas nusiplauti švariai. Vaikai buvo raginami,  namuose padiskutuoti su tėveliais apie higieną. Užsiėmime dalyvavę mokiniai gavo diplomus,  kad kruopščiai atliko užduotis ir išmoko taisyklingai plauti rankas.

 

{html5video width=[0] height=[0] controls=[0] autoplay=[1] preload=[auto] poster_visibility=[0] loop=[1] video_flv=[http://adamkausgimnazija.lt/images/videos/mokykla/mokykla/bukime_sveiki.flv]}

Esame aktyvūs ir sveiki

Nuo gruodžio 19 iki 23 dienos gimnazijoje vyko įvairios sporto šakų rungtys, skirtos į fizinio aktyvumo veiklas įtraukti kuo daugiau mokinių bei mokytojų. Per šią savaitę mokiniai ir mokytojai linksmai praleido laiką, išmoko bendradarbiauti tarpusavyje, padėti vienas kitam. Sporto savaitė įrodė, kad sportuoti ne tik sveika, bet ir smagu.

  

Mokomės saugiai elgtis gatvėje

Kad būtume sveiki, neužtenka sveiko gyvenimo būdo, tinkamos mitybos ir dienos ręžimo. Taip pat turime žinoti, kaip saugiai elgtis mus supančioje aplinkoje, kaip išvengti nelaimingų atsitikimų, kaip saugiai pereiti gatvę. 2016 m. gruodį priešmokyklinio ugdymo grupių " Bitutės " ir " Smalsiukai " ugdytiniai lankėsi Kauno Algio Žikevičiaus saugaus vaiko mokykloje, kur sėmėsi žinių apie saugumą kelyje ir juos supančioje aplinkoje. Vaikai dalyvavo edukaciniame užsiėmime, kuris nepaliko abejingų. 

   

Tarp mūsų mergaičių

2016 m. gruodžio 7 d. gimnazijos 6 klasių mokinėms vyko programos „Tarp mūsų, mergaičių“ paskaita, kurios tikslas buvo padėti mokinėms suvokti   fizinius ir emocinius pasikeitimus.

Mokytojų ir pačių mokinių atsiliepimai apie programą tik patvirtina, kad ji puikiai padeda susivokti pokyčiuose, vykstančiuose šiame brendimo  laikotarpyje.

AIDS: Geriau žinoti

 

 

 

Minint pasaulinę AIDS dieną, lapkričio 30 d. gimnazijoje   mokiniai rinkosi į viešą paskaitą "AIDS: Geriau žinoti", kurią skaitė ULAC direktorius prof. dr. S.Čaplinskas.   Mokiniai ne tik gavo naudingų žinių ,  bet ir  aktyviai dalyvavo paskaitoje. 

 

 

Mokomės plauti rankas

Lapkričio 16 d. gimnazijoje vyko teorinis-praktinis užsiėmimas 1 kl. mokiniams "Kodėl reikia plauti rankas?". Visuomenės sveikatos specialistė   pasakojo mokiniams, kodėl ir kiek kartų per dieną reikia plauti rankas. Buvo aptariami įvairūs pavyzdžiai. Vaikai mokėsi taisyklingai plauti rankas. Specialios lempos pagalba stebėjo rankas prieš plovimą ir nusiplovus. Vaikai stebėjosi pamatę, kiek mikroorganizmų tūno ant jų rankų. Už didelį norą ir žingeidumą  visuomenės sveikatos specialistė paskatino vaikus, įteigdama diplomus ir stalo žaidimą. 

      

Kuriame sveikų pusryčių lėkštę

2016 metų lapkritį gimnazijos pirmų klasių mokiniai  dalyvavo projekte “Sukurk savo sveikų pusryčių lėkštę“, kurio  tikslas  buvo  supažindinti mokinius su pusryčių svarba, padėti išsiugdyti įprotį pusryčiauti bei išmokyti vaikus sąmoningai rinktis sveikus ir maistingus maisto produktus pusryčiams. Projektas pavyko puikiai. Mokinukai ne tik įgijo žinių, bet ir parengė puikius darbelius, kuriais galime pasidžiaugti visi. 

    

 

Metodiniai užsiėmimai mokytojams. Kurti santykius mokomės drauge

2016 m. lapkričio 4 d. gimnazijos psichologės Simona Lenickienė ir Eglė Totoraitienė organizavo   metodinius užsiėmimus mokytojams „Santykių su klase kūrimas ir vystymas“.   Visi gimnazijos mokytojai diskutavo apie tai, kaip klasėse kurti šiltą mikroklimatą, saugią ir sveiką ugdymo aplinką.  Psichologės taip pat pristatė procedūros, kaip elgtis mokytojams, iškilus bet kokios prievartos ar vandalizmo apraiškoms gimnazijoje,  schemą.

 

NUORODA Į SCHEMĄ 

Sporto klubas po mokyklos stogu

Gerą savijautą lemia ne atsitiktinumas, o mūsų pačių gebėjimas rūpintis fizine ir dvasine sveikata.  Todėl 2016 metų spalio mėnesį gimnazijoje veikė „Mokyklos sporto klubas“. Kūno kultūros mokytojai pirmąją mėnesio savaitę organizavo sportines sveikatinančias treniruotes, antrąją – rytines mankštas, o trečiąją – sportinės aerobikos užsiėmimus.  Gimnazijos mokiniai ne tik turėjo galimybę burtis fizinei veiklai, bet ir ugdytis socialinius įgūdžius bei atrasti naujų draugų. 

Mokomės. Tyrinėjame. Dalinamės
2016 m. spalio 20 d. 4a klasės gimnazijos mokinės Ugnė Antanaitytė ir Samantha Cugino dalyvavo Kauno miesto ir rajono ugdymo įstaigų 3-12 kl. mokinių konferencijoje ,,Sveika gyvensena šiandien - galimybės ir perspektyvos. Mokinės parengė pranešimą apie tai, kas yra sveika gyvensena, ką reikia daryti, kad išliktum aktyvus ir sveikas.  Ketvirtokes parengė ir darbo grupę moderavo  pradinių klasių mokytoja metodininkė Virginija Sakalauskienė. 
 
“Esu sveikas ir stiprus“. Edukacijos dalyvaujant tėveliams savanoriams
2016 m. spalio 19 d. bendradarbiaujant su priešmokyklinio ugdymo grupių  "Smalsiukai" ir "Bitutės" grupių ugdytinių tėveliais, priešmokyklinio ugdymo grupių  vaikams vyko integruotos veiklos "Esu sveikas ir stiprus", skirtos sveikatos saugojimo ir pažinimo kompetencijoms ugdyti.     Veiklų metu buvo pademonstruotos pirmosios pagalbos suteikimo priemonės, kurias vaikai galėjo apžiūrėti ir  patys išbandyti. Priešmokyklinukai sužinojo, kaip ir kur kreiptis, jei prireiktų pagalbos. 
Kad vaikučiai augtų sveiki ir stiprūs, buvo pademonstruota ir aptarta sveikos mitybos piramidė.

Gimnazija nuoširdžiai dėkoja tėveliams už bendradarbiavimą ir pagalbą organizuojant  sveikatinimo veiklas.

    

Rugsėjis - sporto ir sveikatos mėnuo

Kiekvienam žmogui sportuoti yra ne tik naudinga, bet netgi privalu. Net ir 10 minučių mankšta pakelia nuotaiką visai dienai.  Todėl 2016 m. rugsėjį gimnazijoje organizuotas „Sporto ir sveikatos mėnuo“. Kūno kultūros mokytojas Modestas Bižys organizavo  judriąsias pertraukas, 3x3 varžybas,  parodomąsias lengvosios atletikos rungtis.

Posakį, kad sportas – sveikata, tikriausiai yra girdėjęs kiekvienas žmogus. Be abejonės šis posakis sugalvotas ne veltui, kadangi sveikata yra didžiausias žmogaus turtas, kuriuo reikia rūpintis besąlygiškai.

  

  

Dalyvaujame projekte “Apibėk mokyklą“

2016 m. rugsėjo 12-23 dienomis gimnazijoje vyko sveikatinantis ir mokinių fizinį aktyvumą skatinantis projektas "Apibėk mokyklą". Kiekvieną dieną pertraukų metu 15 minučių mokiniai kartu su savo mokytojais aktyviai judėjo lauke. Mokinių veiduose netrūko šypsenų, o grįžę iš kiemo jie ir jų mokytojai jautėsi pakylėti ir energingi.  Džiaugiamės pavykusiu projektu,  juk sveikata - didžiausias mūsų turtas

      

Pasaulinės psichinės sveikatos dienos minėjimas

Spalio 14 d. Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijoje buvo minima pasaulinė psichinės sveikatos diena. Šią dieną gimnazijos mokiniai buvo skatinami atkreipti dėmesį ne tik į fizinės sveikatos priežiūrą, tačiau susimąstyti ir apie kitą savo dalį – psichiką. Mokiniai buvo kviečiami pasijusti esantys „superherojais“, kurie turi vidinę galią pasirūpinti šalia esančio žmogaus psichine sveikata.

„PAMATYK, PAKLAUSK, PADĖK“ toks šių metų psichinės sveikatos dienos šūkis. Jis skatino susimąstyti ir suprasti, kad kiekvienas galime pasirūpinti  šalia esančiu žmogumi ir jo savijauta. Mokiniai šią dieną galėjo išbandyti smėlio terapiją, nupiešti savo komiksą ar nuspalvinti herojaus paveikslėlį ir taip pajusti piešimo ir spalvinimo teikiamą nusiraminimą, o jei ir tai nepadeda pajusti ramybės, mokiniai galėjo atsipalaiduoti relaksaciniame kambaryje, kur klausantis raminančios muzikos ir gamtos garsų, buvo galima ir prigulti, ir pasėdėti atitrūkus nuo aplinkos.

  

Pasaulinė košės diena

Spalio 10 d. gimnazijoje buvo minima Pasaulinė košės diena. Rytą priešmokyklinukai ir 1-4 klasių mokiniai pasitiko kartu su klasės draugais ir mokytojais ragaudami skanią grikių košę. Pusryčiaudami vaikai aptarė sveikos mitybos įpročius, sužinojo daugiau apie kruopų naudą organizmui. Sotūs mokinukai patvirtino, kad košė yra tikrai sveikas ir gardus patiekalas.

  

Svečiuose šuniukas Amsis

Prasidėjus naujiems mokslo metams kelius papildė daug naujų eismo dalyvių – pirmaklasių. Skubantiems į mokyklą mažiesiems nuolat reikia priminti eismo taisykles, kad į mokyklą ir iš jos vaikai keliautų saugiai. Todėl rugsėjo 8 dieną Valdo Adamkaus gimnazijoje lankėsi policijos pareigūnės. Jos kartu su policijos talismanu Amsiuku mokė pirmųjų klasių ir priešmokyklinių grupių vaikus, kaip saugiai pereiti kelią perėjoje. Šalia kelio susibūrę mažieji stebėjo, kaip jų draugai, lydimi policijos pareigūnių ir Amsiuko, taisyklingai kerta kelią. Vėliau  pereiti gatvę mokėsi patys. O po tokios smagios ir naudingos pamokos vaikai gavo dovanų –  po linksmą ir kelyje svarbų atšvaitą.
     

SVEIKATINANTI KELIONĖ Į SLOVAKIJĄ 

     "Tradicija... Kas slypi po šiuo, regis, įprastu žodžiu? Tai – ir ilgi pokalbiai šiltais vasaros vakarais, ir neįmantrūs, bet patys skaniausi pietūs ant žolės kerinčios gamtos prieglobstyje, sveikatinimui skirti žygiai ir laiku ištiesta draugo pagalbos ranka, ir, be abejo, kasmetinė 9b klasės (dabar jau 10b) mokslo sezono uždarymo proga rengiama kelionė, į kurią kasmet susiruošia ne tik minėtos klasės jaunimo, vadovaujamo jų mylimos auklėtojos, kolektyvas, bet ir tokiose kelionėse entuziastingai jį lydintis gausus tėvelių būrys.
     Šiais metais mūsų klasė vyko į Slovakijos Tatrus. Ir nors mūsų laukė itin intensyvus trijų dienų kelionės tvarkaraštis, žygiai Slovakijos Tatrų kalnuose, visi su neslepiančiu nekantrumu laukėme naujo nuotykio, nepatirtų įspūdžių, neišbandytų atradimo akimirkų. Ši išvyka tikrai nei vieno nenuvylė. Plaukėme katamaranais kalnų upe, grožėjomės Lietuvai nebūdingu Slovakijos kraštovaizdžiu, lindome į kalno vidų ne tik išvysti, bet ir paliesti prieš daugybę metų susiformavusių stalagmitų, lepinomės įvairių temperatūros laipsnių termo-baseinuose, žygiavome vingiuotais kalnų takeliais, degustavome tradicinį slovakų maistą, pagamintą aukštai kalnuose įsikūrusiame restoranėlyje ir kaip visada daug juokėmės bei bendravome.
Gal šie keli sakiniai ir negali perteikti visos kelionės nuotaikų, spalvų ir emocijų, kaip kad neįmanoma pajusti gaivaus kalnų oro gūsio, įsivaizduoti nuo saulės blizgančios sniegu pasipuošusios kalnų kepurės ar paliesti deginančiai šaltą kalnų upės vandenį to nepatyrusiems. Tačiau galima užtikrinti, kad kiekvienas, pabuvojęs šioje pasakoje, dar ne kartą bandė bent jau mintimis į ją sugrįžti... O tai tik dar kartą įrodo, kad pagrindinis kelionės tikslas buvo su kaupu pasiektas!
Klasės auklėtoja" 
 

1

Džiaugiamės ir nuoširdžiai sveikiname Jaunųjų dviračių vairuotojų II turo varžybų "Saugus ratas" nugalėtojus

evakuacija 2016 05

 

Mokomės evakuotis

 

2016 m. gegužės 18 dieną, 12 valandą vyko civilinės saugos pratybos - evakuacija. Pratybos pavyko puikiai, visi evakavosi per 2 minutes. Mokiniams, mokytojams, gimnazijos darbuotojams susirinkus gimnazijos paradiniame kieme, buvo parodyta, kaip naudotis gesintuvu įvykus gaisrui.

 

 

 

 saugus ratas2

 

 

 

Sveikiname Saugaus rato" II vietos nugalėtojus

 

 

 

 

 

 

Informacija atnaujinta 2020-11-11