Džiaugiamės, kad Prezidento Valdo Adamkaus gimnazija viena iš Kauno mokyklų, tapusi  išskirtinio tarptautinio mokslinio projekto BootStRaP(angl. Boosting Societal Adaptation and Mental Health in a Rapidly Digitalizing Post-Pandemic Europe) dalyve. Projekto  siekis – sumažinti žalingą skaitmenizacijos poveikį jaunų žmonių psichikos sveikatai ir inicijuoti pokyčius sveikatos apsaugos ir socialinės politikos srityse. 

 Lietuva yra tarp 14-os šalių, kuriose prasidėjo šis 5-eris metus truksiantis mokslinis tyrimas. Vidutiniškai 1 iš 4 jaunuolių patiria interneto priklausomybės riziką. Tyrėjai siekia suprasti, kas ir kodėl  šią riziką lemia ir kaip elgesio pokyčiai gali ją sumažinti. Taigi, projektas prisidės padedant išvengti galimo probleminio interneto naudojimo ateityje. 

 Mokslininkai analizuos, kaiptūkstančiai savanorių paauglių iš įvairių Europos šalių, skirtingų kultūrų, socioekonominių sluoksnių ir ugdymo sistemų naudojasi internetu kiekvieną dieną. Trejų metų laikotarpiu 9-iose iš tyrimo šalių jo dalyviais bus pakviesti tapti virš 10 tūkst. Moksleivių, iš jų – 1200 iš Lietuvos. 

 Vienas iš svarbių tikslų yra įgalinti jaunimą ugdyti sveiko naudojimosi internetu įpročius, užbėgant už akių žalojančiam probleminio interneto naudojimo poveikiui ir pagelbstint tėvams, globėjams, mokytojams atpažinti su tuo susijusias rizikas. 

 Esame dėkingi Lietuvos sveikatos mokslų universitetui ir Skaitmeninės etikos centrui už galimybę dalyvauti ir aktyviai prisidėti prie projekto įtraukiant moksleivius ir jų tėvus, kurių sutikimai bus būtini kviečiant vaikus. 

Pirmasis projekto susitikimas vyko Jungtinės Karalystės mieste Missendene kovo 14-16 dienomis. Nacionalinės projekto komados vadovas – dr.Julius Burkauskas (Lietuvos sveikatos mokslų universitetas), Rasa Jauniškienė (Skaitmeninės etikos centras),  Rozvita Brazaitienė (Prezidento Valdo Adamkaus gimnazija, direktoriaus pavaduotoja), Justina Krapauskaitė (Prezidento Valdo Adamkaus gimnazija, 8a klasės mokinė), Žygimantas Dūda (Prezidento Valdo Adamkaus gimnazija, 8a klasės mokinys). 

Tarptautinė trijų dienų konferencija subūrė rimtam darbui mokslininkus, mokytojus ir mokinius. Aptarti pirmų metų darbų etapai, pratestuota programinė įranga, išklausyti įvairių šalių pasiūlymai. 

 

Rozvita Brazaitienė, Direktoriaus pavaduotoja ugdymui