mok

Mieli mokytojai, tėveliai, mokiniai,

 

artėjant vasaros atostogoms ir minint Pasaulinę kovos prieš dirbančius vaikus dieną, birželio 12-ąją, norime priminti pagrindines atsakomybes ir atsakyti į svarbiausius klausimus dėl vaikų ir paauglių darbo.

 

Ką turiu žinoti, norėdamas įsidarbinti?

  • Įsidarbinti galima nuo 14 metų mažiaus, tačiau iki 16 metų būtinas raštiškas vieno iš tėvų (globėjų) sutikimas. Be viso to, reikia pateikti ir med. pažymą, kad vaikas gali dirbti konkretų darbą, o mokslo metų laikotarpiu – mokyklos raštiško sutikimo. Visais atvejais būtina darbo sutartis.
  • Nuo 14 iki 16 metų galima dirbti tik lengvus darbus, kurie nekenkia vaiko sveikatai, saugai, ir netrukdo lankyti mokyklos.
  • Vaikas ir paauglys iki 18 metų gali dirbti: vaikai ne per mokslo metus – iki 30 val. per savaitę ir iki 6 val. per dieną; per mokslo metus – iki 12 val. per savaitę, t. y. iki 2 val. mokyklos lankymo dienomis ir iki 6 val. – nelankymo dienomis (trimestro arba semestro metu), tačiau ne per pamokas. Paaugliai – ne daugiau kaip 8 val. per dieną ir ne daugiau kaip 40 val. per savaitę kartu su pamokų trukme.
  • Vaikas ir paauglys iki 18 metų negali dirbti: vaikas, dirbantis lengvus darbus, prieš pamokas, t. y. nuo 6 iki 7 val., ir naktį, t. y. nuo 20 iki 6 val.; paauglys iki 18 m. – naktį, t. y. nuo 22 iki 6 val.
  • Jauniems, iki 18 metų asmenims nustatytas poilsio laikas: ne mažiau kaip 2 poilsio dienos per savaitę. Vaikų poilsis – nepertraukiamas, ne trumpesnis kaip 14 val. per parą. Paauglių – nepertraukiamas, ne trumpesnis kaip 12 val.
  • Papildomos lengvatos vaikams ir paaugliams – 25 darbo dienų kasmetinės atostogos, jeigu dirbama 5 dienas per savaitę, arba 30 dienų, kai dirbama 6 dienas per savaitę. Užtikrinamas 14 kalendorinių dienų iš eilės kasmetinių atostogų poilsis arba tiek pat dienų nemokamų atostogų poilsis per vasaros atostogas.

Visą aprašą, naudingų patarimų tėvams, vaikams, darbdaviams ir naujoko darbe atmintinę rasite Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) parengtoje santraukoje Jei įsidarbinti nori asmuo iki 18 metų.

 

 

 

 

 

 



 

Nauji leidiniai mokiniams ir jų tėvams

 

Lošimų priežiūros tarnyba prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (toliau – Priežiūros tarnyba) nuo 2004 metų vykdo prevencinę azartinių lošimų programą, kurios pagrindinis tikslas apsaugoti asmenis turinčius problemų dėl azartinių lošimų. Nuo 2009 metų Priežiūros tarnyboje pradėjo dirbti du emocinės paramos specialistai, kurie ne tik priima prašymus dėl savanoriško savęs apribojimo nuo azartinių lošimų, bet ir teikia konsultacijas lošėjams bei jų artimiesiems probleminio lošimo srityje, šviečia visuomenę dėl azartinių lošimų keliamos žalos, leidžia prevencinius lankstinukus. Per visą šį laikotarpį buvo pastebėta, kad padaugėjo prašymų iš asmenų, kurie teigia pradėję lošti paauglystės laikotarpiu. Daugelis lošiančiųjų minėjo, kad nežinojo apie azartinių lošimų sukeliamą žalą, neturėjo galimybių kalbėtis su tėvais, o ir patys tėvai jautėsi nekompetentingi kalbėtis apie minimą problemą su savo vaikais.

Reaguodama į šią situaciją Priežiūros tarnyba, bendradarbiaudama su Vilniaus priklausomybės ligų centru parengė informacinius bukletus „Probleminis lošimas. Tai būtina žinoti kiekvienam“ ir „Azartiniai lošimai. Ką svarbu žinoti paauglių tėvams“. Bukletai parengti remiantis užsienio psichinės sveikatos specialistų straipsniais, įžvalgomis, rekomendacijomis.  Priežiūros tarnybos manymu, šie bukletai padėtų tėveliams labiau suprasti azartinių lošimų keliamus pavojus bręstančiai paauglio psichikai.

„Probleminis lošimas. Tai būtina žinoti kiekvienam“

„Azartiniai lošimai. Ką svarbu žinoti paauglių tėvams“

linija1

sauktukas

atsvaitai 


TĖVELIŲ, MOKINIŲ DĖMESIUI

 

    Rūpindamiesi visų mūsų saugumu, nepamirškime, kad einant neapšviestu kelkraščiu arba važiuojamosios dalies kraštu tamsios paros metu arba esant blogam matomumui, turime turėti atšvaitą. 

  • Atšvaitą prie drabužių reikėtų pritvirtinti taip, kad jis būtų matomas iš visų pusių;
  • Jei turite tik vieną atšvaitą, jį pritvirtinkite prie drabužių, dešinėje pusėje.

                               

Gimnazijos administracija

 

 

 

NORINTIEMS MESTI RŪKYTI MOKINIAMS IR JŲ ŠEIMOS NARIAMS, TEIKIAMA NEMOKAMA PAGALBA
Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biure, Aušros g. 42 A, Kaune, II aukšte.
Žmonėms, norintiems mesti rūkyti, teikiamos NEMOKAMOS psichologo konsultacijos kiekvieną trečiadienį nuo 15.00 iki 16.30 val.
Visuomenės sveikatos biuro internetinė svetainė: www.kaunovsb.lt

 

 

 

NERIMAUJI DĖL TO, KAS VYKSTA INTERNETE? AR ŽINAI, KAIP SAUGIAI ELGTIS?
Lankstinukas mokiniams apie saugumą elektroninėje erdvėje

VAIKŲ LINIJA KONSULTUOJA

vaiku linija

Vaikų linija, dalyvaudama Europos Komisijos programoje „Saugesnis internetas“, konsultuoja vaikus ir paauglius susidūrus su neigiama patirtimi elektroninėje erdvėje.
Vaikai ir paaugliai gali kreiptis į Vaikų liniją dėl įvairių jiems iškilusių sunkumų – nesutarimų su draugais, tėvais ar mokytojais, konfliktų, sunkumų moksluose, patiriamos prievartos, patyčių, kai jaučiasi vieniši ar nemylimi, o taip pat dėl įvairių kitų rūpesčių, kuomet sunku ir norisi pasitarti. Daugiau informacijos rasite www.vaikulinija.lt

 

 

 

Informacija atnaujinta: 2021-10-29